Razem 0,00 zł

+Koszt dostawy od -

Powrót

Kuchnia, potrawy

Piwowarstwo

Opinie czytelników: (0) Dodaj ocenę

Piwowartwo Jana Koncewicza to nauka o tym jak urządzić i prowadzić browar począwszy od zapewnienia niezbędnych ku temu narzędzi, na doborze odpowiedniego surowca kończąc. W wyniku wzrostu cen produktów wzrastał koszt wytworzenia piwa, a piwowarzy uparcie trzymali się z dala od nowoczesnych urządzeń (np. termometru). Chcąc uzyskać więcej produktu mocno rozcieńczali brzeczkę, co powodowało jej częste kwaśnięcie, o które posądzali złe powietrze, a nawet czarownice. To z kolei powodowało duże straty, szczególnie w większych browarach. Przeto Koncewicz postanowił napisać podręcznik traktujący o dobrych praktykach piwowarstwa, napominając o konieczności zapoznania się z naukowymi zasadami chemii i fizyki. Zamieścił w nim również szczegółowe rachunki i ryciny.

Rok wydania: 2015 Wydawnictwo: Volumina.pl Stan: NowaRodzaj okładki: Twarda Wymiar: 1.7x2.4cm Waga: 0.85 kg EAN: 9788378676423

Opinie